Den mörka sidan av virtuella privata nätverk

Alla vet att en VPN bör skydda användarnas integritet, dölja IP-adress, kryptera surfdata och hålla allt i en hemlighet. Men har du någonsin tror att det inte kunde vara sant? Vad händer om en VPN-tjänsteleverantör spårar sina användare och delar insamlade data med någon annan? I den här artikeln kommer vi att avslöja den mörka sidan av den virtuella privata nätverk verksamheten och hur man väljer den bästa ingen logg VPN.

Så låt oss komma igång.

Det finns hundratals eller kanske tusentals olika VPN-leverantörer på marknaden, och det är mycket svårt att välja den rätta. När vi börjar leta efter den bästa & billigaste VPN-tjänsten vet vi inte ens vad vi ska leta efter. Nice leverantörers webbplatser och attraktiva planer, få oss att köpa någon form av tjänster. Först efter en tid kanske vi inser att vi gjorde ett misstag.
Har betalt VPN-leverantörer övervaka och samlar dina webb läsar data?

Vi har besökt mer än 20 välkända betalda VPN-leverantörer, noggrant läsa “term of use” och “Privacy Policy” avsnitt. Kanske är det inte det mest intressanta innehållet i världen och det tog oss gott om tid att läsa och analysera det, men vi gjorde det ändå.

Där kan du hitta många intressanta fakta om hur VPN-leverantörer beter sig, aggregera eller logga data från din surfaktivitet.

Alla kommer överens, att ingen läser dessa irriterande sidor, vi bara markera kryssrutan “Jag godkänner” och fortsätter vidare. Vi gör stora misstag när vi inte läser dessa sidor och accepterar alla regler och villkor. Vad vi har funnit har chockat oss.

De flesta av VPN-tjänstleverantörerna berättar lögner för oss om sekretess och säkerhet. De samlar in din webbinformation (webbplatser du besöker, den tid du spenderar på specifika webbplatser), begränsa din bandbredd och göra andra trick.

Varför gör de det? Svaret är mycket enkelt, i de flesta fall, de säljer data, till marknadsföring, reklam eller data handel byråer för att tjäna mer pengar.
Kan statliga myndigheter spionera på mig om jag använder en VPN?

Dessutom kan många VPN-tjänsteleverantörer ge bort loggfilerna för vissa användare verksamhet till statliga säkerhetsmyndigheter om frågan. Det fanns många fall när hackare greps efter att ha använt en viss VPN-tjänst.

Om ni fortfarande inte vet så har många länder samlats i den internationella säkerhets alliansen, som kallas “fjorton ögon”. Alliansen samlades för att bekämpa terrorismen och övervaka medborgarnas onlineverksamhet.

Länderna övervakar vissa grupper av användare och dela mellan dem samlat information. Speciellt, om du är invandrare, emigrant, turist, journalist, bör du vara medveten om VPN-tjänster som är belägna i länderna i “fjorton ögon”.

Aktiviteten av “fjorton ögon” alliansen hölls i en hemlighet i många år, och endast i 2003 år, när Edward Snowden läckte några dokument saker blev mer synlig för samhället. Nätverkets aktivitet spreds mycket bredare då det var tänkt förut. De läckta dokumenten har visat att alliansen genomförde ytterst omfattande medborgar övervakning.

I denna allians hör dessa länder: Australien, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien, USA, Danmark, Frankrike, Nederländerna, Norge, Tyskland, Belgien, Italien, Sverige och Spanien.
Hur man väljer den bästa virtuella privata nätverk?

Så om din valda VPN-tjänstleverantör är belägen i den land lista som nämns tidigare, det påverkas av de internationella lagarna och kan manipuleras av “fjorton ögon” alliansen. VPN-leverantörerna har inget val och de måste samla användarnas aktivitet på loggfilerna.

En anständig VPN-tjänstprovider bör placeras i offshore-länder, som inte regleras av lagen. Det kan vara beläget i Brittiska Jungfruöarna, Cayman öarna, Bahamas, och liknande platser.

Du bör också se till att VPN-leverantören använder strikt princip för ingen logg. Det betyder, det är inte att samla in din surfning data och det kommer inte att utsättas för myndigheter eller tredje part företag.